Mit Samfundsfag


Åbn undermenuer...

6.3: Mekanistiske og organiske organisationsstrukturer - Burns and Stalker

Devoteam Consulting

Devoteam Consulting er en it-virksomhed, der har specialiseret sig i optimering og implementering af it-strategier i virksomheder og i den offentlige sektor.

At Devoteam igen er blandt de bedste arbejdspladser, skyldes, at medarbejderne har en høj grad af indflydelse og i vid udstrækning selv bestemmer, hvad de skal lave ved at byde ind på husets opgaver i et bookingsystem.

"Når folk selv får lov at vælge, hvad de laver, synes de, det er sjovt. Det er ikke noget, de er sat til fra oven, og det er en af årsagerne til, at Devoteam har formået at fastholde væksten under krisen," siger Peter Beyer.

Hvem de ansatte helst ser som deres personalechef, kan de ønske en gang om året. Ønsker ingen dig som leder, er du det ikke længere.

Der bruges ikke stillingsbetegnelser internt i virksomheden. Det er for at skabe en følelse af ligeværd – en værdi, som virksomheden sætter meget højt.

"Vi har konsulenter, seniorkonsulenter, projektchefer og partnere som betegnelser, vi bruger over for kunder, så de ved, hvilken erfaring en medarbejder har. Men internt foregår vores processer i team, som kan ledes af såvel en konsulent som en partner," fortæller Søren Nielsen.

Hos Devoteam betyder tilliden alt. Arbejdstiden bestemmer de ansatte selv, og Søren Nielsen er ikke i tvivl om, at de lægger de timer, de skal: "Hver medarbejder skal have selvtillid, tillid til hinanden, til ledelsen og til, at virksomheden gør det rigtige i forhold til den verden, den befinder sig i. Har man tillid på de fronter, har man et vinderhold," forklarer han.

Derfor er rekrutteringsprocessen også lang – op til fem samtaler skal der til, inden man bliver ansat hos Devoteam. Det er vigtigt at den nyansatte passer ind i kulturen. En kultur hvor rundsave på albuerne er forbudt, og hvor alle projekter foregår i teams.

Kilder:

 • Berlingske Business, 17.11.2010: ”Ansatte vælger chef og opgaver”
 • Computerworld, 04.02.2009: ”Her kan du vælge din egen leder”
 • Devoteam Consultings hjemmeside

Blue Bell Creameries, Inc

På få sekunder har den gammeldags jingle og den bedstefaderlige stemme i radioen revet dig ud af din overophedede bil og den uendelige bilkø og placeret dig lige midt i byen Brenham, Texas, med dens bølgende bakker og friske landluft, og taget dig med på en tur til tiden hvor det første lyskryds blev indviet.

”You know”, siger han, ”that’s how Blue Bell Ice Creamis. Old-fashioned, uncomplicated, homemade good.” Han holder en lille kunstpause: “It’s all made in that little creamery in Brenham.”

Det lille ismejeri er nu ikke så lille mere, men lysten til førsteklasses hjemmelavet is er større nu, end da Blue Bell Creameries startede i 1907.

I dag er Blue Bell Creameries den tredje største is-producent i USA, med en årlig omsætning på mere end 220 millioner dollars. Firmaet har en stor andel af is-markedet i Houston, Dallas og San Antonio, de 3 største byer i Texas; Blue Bell Creameries sidder på mere end 60 % af is-markedet i byerne.

Firmaet kan ikke følge med efterspørgslen på Blue Bell Ice Cream – og det forsøger ikke engang. Topledelsen har valgt at udvide markedet langsomt, men støt til Louisiana, Oklahoma og cirka ti andre sydøst stater. Ledelsen har satset på markeder, hvor efterspørgslen har haft samme mønster som i de store byer i Texas.

Ledelsen nægter at gå på kompromis med kvaliteten ved at udvide så hurtigt at firmaet ikke kan give en ordentlig service eller ved at vokse så hurtigt, at der ikke er tid til at give de nyansatte grundig træning i kunsten at lave is.

Blue Bell’s har en salgsafdeling, en produktionsafdeling, en vedligeholdelsesafdeling, en distributionsafdeling og en kvalitetskontrolafdeling. Der er også en regnskabsafdeling og en lille forsknings- og udviklingsgruppe. Produkterne ændres sjældent og der kommer sjældent nye smage til – der er fokus på velafprøvede is-varianter. Kundebasen er veletableret. Omgivelserne er stabile – man kender konkurrenterne og konkurrenternes produkter og der ændres sjældent i lovgivningen for denne fødevare – kategori. Den eneste forandring har været – og er – den stadigt stigende efterspørgsel på Blue Bell Ice Cream.

Se video om Blue Bell Ice Cream

Produktionen foregår på up to date is-maskiner. Produktionen starter ved modtagelsen af råvarerne til isen. Råvarerne ompakkes og sætte på lager i en nøje specificeret orden, sådan at det er nemt og hurtigt at finde og transportere dem, når der opstår et behov for dem i produktionshallen. Produktionshallen består af 14 store is-maskiner, der laver de forskellige is-varianter efter en fast rotationsordning. Maskinerne kører 10 timer i døgnet. 2 timer i døgnet er afsat til eftersyn og rengøring af hver eneste maskine efter en fast plan. Hver opskrift er skrevet ned, og det er fastansatte, erfarne medarbejdere, der står for afvejningen af ingredienserne. Når isen er færdig bliver den fyldt på fortrykte bøtter på et fuldautomatisk samlebånd. Ved hvert samlebånd står en person og kontrollere at båndet kører med det rette tempo og at lågene kommer ordentligt på. Til sidst pakkes isen i store paller og distribueres til kunderne i Blue Bell’s egne biler.

Blue Bell’s kvalitetskontrolafdeling tester ingredienserne når de kommer ind og sørger for at kun de bedste råvarer bliver brugt i is-produktionen. Der er også kvalitetskontrol af den færdige is, og Blue Bell’s kontrollanter har så mange års erfaring at de kan smage den mindste afvigelse fra standarden. Det er ikke så mærkeligt, at Blue Bell Creameries har formået at bibeholde et image som landsbymejeri.

Arbejdsspørgsmål

 1. Hvordan er den horisontale organisationsstruktur bygget op?
 2. Hvad er fordelene og ulemperne ved denne organisationsstruktur?
 3. Hvordan er strukturen i Devoteam Consulting?
 4. Hvorfor har Devoteam valgt denne struktur?

Arbejdsspørgsmål

 1. Hvad er i hovedtræk forskellene på en mekanisk og en organisk organisationsstruktur?
 2. Hvilken organisationsstruktur har Blue Bell’s Creameries?
 3. Hvorfor har man valgt netop denne organisationsstruktur?
 4. Vurdér om den valgte organisationsstruktur kan anvendes med succes i for eksempel en forskningsbaseret virksomhed som Lundbeck.